Co warto zjeść w Krakowie? Gdzie wybrać się na małe co nieco?
Kraków

Co warto zjeść w Krakowie? Gdzie wybrać się na małe co nieco?

Kraków to miasto, które słynie nie tylko z malowniczo położonego Zamku Królewskiego na Wawelu i legendy o smoku. To jedno z tych znanych i lubianych miejsc na mapie południowej Polski, które warto odwiedzić także ze względów kulinarnych. Kraków to prawdziwy raj dla smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie pobytu w nim bez zgłębiania tajników lokalnej kuchni. Na terenie Krakowa będą mieli niepowtarzalną możliwość spróbowania specjałów charakterystycznych dla kuchni Małopolskiej oraz odwiedzenia wielu znanych i lubianych lokali, w których znajdą urozmaicone menu.

Czym charakteryzuje się kuchnia krakowska?

Każdy region w Polsce ma swoje mniej lub bardziej charakterystyczne potrawy, z których słynie i które podobno najlepiej smakują właśnie na jego terenie. Nie inaczej jest w przypadku Krakowa, który jako stolica Małopolski, skupia w sobie tradycje kulinarne z całego regionu. Kuchnia małopolska jest bogata, obfita i przy tym bardzo smaczna, o czym szybko przekona się każdy miłośnik dobrego jedzenia do syta!

Tradycje kulinarne Krakowa i okolic są nieodłącznie związane z ciekawą i burzliwą historią tych terenów. Gastronomia w Krakowie ma swoje początki pod koniec XVIII w., czyli w czasach, kiedy tereny te znajdowały się pod panowaniem Austrii i wchodziły w skład Galicji. W kuchni galicyjskiej da się odczuć silne wpływy tradycji kulinarnych takich krajów, jak m. in. Austria, Węgry, Czechy, a także kuchni żydowskiej. Tradycje te są widoczne po dziś dzień, a wiele z popularnych w Krakowie potraw ma „obce” pochodzenie.

Co warto zjeść w Krakowie? Gdzie wybrać się na małe co nieco?

Jakie potrawy są charakterystyczne dla krakowskiej kuchni?

Jedną z najbardziej znanych i serwowanych w Krakowie potraw regionalnych jest maczanka po krakowsku – obowiązkowo serwowana z sosem kminkowym, zaprawionym najbardziej charakterystyczną, krakowską przyprawą, czyli kminkiem. Gastronomia w Krakowie chętnie serwuje swoim gościom także kaczkę po krakowsku, która jest podawana z kaszą i grzybami. Nie sposób nie wspomnieć o kiełbasie krakowskiej oraz o jej białej odmianie, która również jest często proponowana przez krakowskie restauracje.

Mówiąc o kuchni małopolskiej, nie sposób nie wspomnieć o silnych wpływach na nią tradycji kulinarnych Podhala. Na ich modłę krakowskie restauracje chętnie proponują swoim gościom popularne góralskie potrawy takie, jak m. in. baranina, pstrąg czy kwaśnica. Miłośnicy małego co nieco mogą natomiast liczyć na spróbowanie babki grysikowej z bakaliami, która jest daniem spotykanym wyłącznie w Małopolsce, tortu Sachera oraz Piszingera, czyli wafla obficie przełożonego kremem kakaowym. Nie sposób nie wspomnieć także o przekąskach – Kraków słynie z pysznych obwarzanków, precli, bajglów, a także drożdżowych bułeczek o nazwie buchty.

Gdzie można zasmakować tych specjałów? Wszystkie wymienione powyżej pyszności i jeszcze więcej oferuje gastronomia w Krakowie, na którą składają się liczne restauracje, bary szybkiej obsługi, cukiernie, kawiarnie i piekarnie rozsiane po całym centrum Krakowa. Zlokalizowane w okolicach Rynku lokale słyną nie tylko ze swojej doskonałej, nawiązującej do tradycji kuchni, ale także z unikalnej atmosfery, w której bez trudu da się wyczuć ducha dawnego Krakowa oraz przyjemnie spędzić czas przy filiżance aromatycznej kawy lub kieliszku tradycyjnej nalewki.